Wednesday, April 20, 2011

Jika - Jo Joe | unplugged

salam 'alaykum...


kesinambungan daripada post INI..disertakan vid Jo Joe yang dirakam secara life dari The Red warrior Cafe bersama Enixma..layann...

err...abaikan suara org2 bercakap.hehe

video


p/s: bosannnn!!

Tuesday, April 19, 2011

biar tak dikenali..asal hati orang laen x disakiti.

salam 'alaykum...




arini Selasa..cuaca x menentu..pagi td nampak mendung..xujan2..tapi tgahari amik ko ujan..gelap je awan..tapi skrg ni cerah la plak.haha..dunia da tua..ni cuaca kt bandaraya Pasir Hor je..tempat laen H xtau..





semalam ada kejutan dari seorang blogger yg otak udang post entri pasal kerenah ppuan Kelantan..dia claimed perempuan Kelantan xde adab..whoa...bikin panas semua ppuan Kelantan semalam..igt nk pi komen blog dia tapi dia delete abes segala macam acc..blog..facebook..twitter..amik ko..tau pon takut..dia xtau srikandi Kelantan mewarisi kehebatan Cik Siti Wan Kembang dan Puteri Saadong..jangan maen2..org yang hina Sultan Kelantan sekarng ni pon polis tengah cari..gampang giler..pasal bola pon sampai nak hina2 Sultan.





wtpe la nak maen semangat kenegerian..macam gampang..aku orang Selangor..aku orang Kedah..bangga giler..sama je..H pon ada member orang Selangor,Kedah,perlis..byk lagi la member2 luar Kelantan..elok2 je leh makan budu sekali..makan suap lagi tau..





so ape yg penting sekarang..budak tu da dapat ape yg dia nak actually..kesesakan traffic di blog dia.hahaha..

KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN




Sebhgian org merasa 'puas' & 'selesa' dalam jiwanya apabila dpt menyakitkan hati org lain sama ada dgn kata2, tulisan, sindiran dan jelingan. Bg golongan ini semcm satu hobi melemparkan kata2 yg diketahui boleh 'menyakitkan' targetnya. Jika... sifat itu ada dlm diri, fahamilah hati individu tu SGT KARAT dgn dosa terkumpul bertahun2. Tanpa sgr diubah, ia bkl menjadi kegemaran harian yg memufliskan akhiratnya.....-ustaz zaharuddin-


p/s: jangan tiru dia.biar tak dikenali..asal hati orang laen x disakiti~

Saturday, April 16, 2011

Tribute to Jo Joe~..tQ for your consent.

salam 'alaykum...




H pasti kebanyakan bloggers di USMKK khasnya sedaang atau pun akan berperang dengan final exam..lupa la plak April ni musim budak2 U exam upenyer...hehe..by the way...gud luck diucapkan..jangan lagha2 sgt berblog..jamin masa depan dl..laen la kalau korg nk jadi full-time blogger..cik nuffnang pon suka.hahaha




entri kali ini dipublishkan atas kebenaran seorang figura yang dipanggil Jo JOe (bukan nama sebenar)..sapa Jo Joe ni??haha..konfem ramei xkenal dia..H xnak sebut nama penuh dia..biarlah H dgn Jo Joe saja yang tahu.hahaha..apa yg boleh diberitahu figura ini asal dari Sabah dan sekarang berada dalam tahun akhir pengajian di Universiti tersohor di Pantai Timur Semenanjung..no wonder she can speak Kelantanese very well~




kenapa dgn Jo Joe??haaaa..meh nak cter...die ni baru je mereleasekan single pertama...haha..utk pengetahuan korang dia bukan sahaja cemerlang dalam akademik tapi mampu menyanyi,bermain alat musik dan mengompose lagu.hahaha..kiranya mcm budak2 underground la..xnak pi main stream yg penuh dengan noda.haha..



H xmahu taip panjang2..just nak bagi lirik lagu n kalau nk dgr..boleh donlod high quality MP3 kt SINI DEH..
H jamin BEST and MARVELLOUS..support our industry~


JIKA- Jo Joe

jika memang salahku
Maafkanlah aku
Janganlah dirimu hanya duduk diam membisu
Jika memang salahku
Maafkanlah aku
Jangalah dirimu hanya tunduk diam membisu

Bridge# Tidakkah kau tau bahwa ia sakit
Tidakkah kau ingat kenangan yang dulu

Chorus# Maafkanlah aku kerna
Tidak sempurna sprti yang kau inginkan
Kerna aku hanyalah insan biasa
Yang punya kurang di dalam hidup

Maafkanlah aku
Kerna tidak baik untukmu
Janganlah dirimu tunduk diam membisu

repeat bridge and cho. :):)



p/s: suka sangat quote Jo JOe yang berbunyi 'Sorry aku tak hot cam korang.Korang HOT dowh!'

Buat Album Cahaya Tertinggiku~



Dengan tidak sengaja,
aku kembali menyebut namamu pada petang ini,
petang pada pedalaman jauh
dalam mimpi-mimpi pertemuan
yang kian mengasing.



Aku seakan pasti begini,
terus mengenangimu dari jauh,
pada daun-daun bengkel pertemuan,
di tanah serendah sekebun bunga ini,
serta gugusan cita-cita,
yang belum ranum,
di belukar dusun yang terhimpit,
dek debu perindustrian.



Aku mengingati semuanya,
sebuah sekolah usang,
Masjid Besar di Kubang Kerian,
dan deretan kedai lama,
membangun dalam tanda tanya.



Dengan tidak sengaja,
aku kembali menyebut namamu pada petang ini,
biarpun senja kelat,
sudah tidak mampu ditelan,
dan awan yang memutih awal sebelum itu,
tidak mampu digenggam jemari tangan.



Aku terus berulang-ulang,
menyebut namamu sampai menjelma sang malam.




p/s: apabila seorang teruna bujang sedang dihimpit kebosanan..sigh~~

Friday, April 15, 2011

usop wilcha | maharaja lawak

salam 'alaykum...




semalam sepatutnya ada Maharaja Lawak (ML) kat astro prima..tup2 astro wt ngada2 bubuh siaran ML dalam astro warna dalam pakej Mustika..sakit ati baq hang!!haha..xpasei2 kena langgan nk tgk bebudak ni wt lawak..cehh..xpe..pasni ramei2 rkyt mesia mogok xnk beli pakej mustika, astro jatuh rating dan pastu siar ML dalam astro prima..haha..dalam mimpi buleh la..




pagi ni seperti biasa la da xleh tgk live ML terpaksa la H search kt youtube vid2 yg best2..tema semalam pasal 'musicial comedy'..peserta2 ada yg lawak marvellous,ada yg sedang2 aja..tp xde la lawak sampah seperti minggu ke-2..xde org gelak..kalu H..konfem malu duk terkinja-kinja atas stage tp xde respon dari audience..




tp ada kejutan la plak semalam..usop wilcha wt show semalam.hahaha..best jgk kot..yg paling best sbb nama usop wilcha ni hanya sekadar nama watak dalam HKLBR..tenggelam terus nama sebenar Shy8..hehe..




ni ha ada video pasei usop wilcha kt ML semalam..layannnn~~






video


p/s: lagu apa ea yg si usop ni nyanyi?? pasni mesti jadi siulan kot~~

Maher Zain skali lagi~~~

salam 'alaykum....


alhamdulillah selamat sampai dari Pasar Malam Kubang Kerian..prgi dgn member 1 wad H..rasul..xde la beli byk sgt..arini sangap nk makan nasi goreng,air tebu dgn apam balik.hahaha..mula2 igt nk p dgn kete tp memikirkan jem..ronggeng dgn motor cabuk si rasull..kubang kerian dl dgn laen sgt berbeza..




ok entry kali ni pendek..sebab H tau ramai da muak tgk blog H ari2 update..setiap jam ada je entri yg merapu..haha..kali ni sekali lagi nk cter pasal Maher zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzain..haha..(silap tekan Z banyak2)..kalu dulu mamat ni hot dgn lagu Inshallah..sampai H da uploadkan lirik dia dalam entri terdahulu (klik sini)...sampaikan kt tesco aritu H rasa ada duet lebih beli la satu cd mp3 nk dgr dalam kete..tp kali ni MZ kembali dgn lagu bertemakan keamanan,pembebasan dari kekejaman rejim bersempena dengan revolusi di Tunisia dan Mesir..




layannnn...



video




ni official lirik lagu ni...




Gathered here with my family
...My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, women or man
We're here for the same reason; we want to take back our land



Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together



Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us



No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we've taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there



Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together



Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us



I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we're not backing of
Oh God we know you hear our call



And we're calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us


perihal R.A.M: the sequel

salam..ari ni ari jumaat..bandaraya Kubang Kerian ada pasar malam..so nk abeskan tulis entri ni dgn cepat..lgpun..bukan ada yg baca pon.hahahahaha..(panah line)




dalam entri sebelom ni H ada kemukakan kebencian H terhadap novel-novel thriller Bahasa MELAYU tulisan Ramlee Awang Murshid..(klik sini)..figura ini tidak disukai bukan apa pon..sebab dia guna nama sebenar kalo tulis novel.hahahaha..dulu time masa x matang H selalu dimomokkan dgn novelis2 yg x guna nama sebenar..da nama pon penulis kena la ada nama pena kot..ni letak nama sebijik serupa dgn nama dalam ic nak wt ape..baek xpyh jadi penulis.haha.itu dulu..




start jatuh cinta dgn novel2 karya RAM ni mmg da lewat sgt..masa umo 21..aritu ari sabtu..kelas xde so H bosan sgt xtau nk wat ape..pergi ziarah2 bilik kawan ni sorg ternampak la novel 'Ungu Karmila...H tanya dia 'mu laye jgk RAM?'..dia jawab.."novel RAM xjiwo,ore jate malu kalu baco novel jiwo'..sentappp....




so dnk dijadikan cerita H pon pinjam novel tu..amik ko...best sgt.........smpai berbulan2 duk tersadai kt bilik then masa grade kt USM Penang barulah dipulangkan..

.



lepas exam LJM...baru la misi mengumpul novel RAM bermula..masa tu RAm tgh top dengan Mikhail..abes baca Mikhail dalam satu malam..esok ajak member p cari 2 lagi novel RAM..pergi la sentap Bagaikan Puteri dgn Cinta Sang Ratu..abes baca dalam satu malam..esok ajak skali lg member p SMO cari novel baru..yaa..ini cerita benar...dalam 3 ari 6novel baru..ari ketiga p beli Hatiku di Harajuku dengan ADAM kot.lupa..then pokai...lepas tu target setiap bulan 2 novel RAM...kira hasil penat lelah, ni lah dia....









novel Bahlut tulisan Faisal Tehrani dibeli lepas abes kumpul novel RAM..novel Pelangi Membeku dibeli sebab best baca masa pinjam dgn member..yg novel mat saleh tu best jgk..novel Panggil Aku Najiha tulisan Ana Balqis..jumpa beliau kt 8Selatan masa jaga arwah bapak dia.yg buku pasal medic tu adek H punya..xpenah baca.haha





p/s: azan Asar da berkumandang..off..nk siap p pasar malam~~

Thursday, April 14, 2011

Pesta Buku Antarabangsa KL..


salam petang khamis..


td duk ralit2 ushar ni..tibe2 tringat pesta buku antabangsa kl da nk start..22april sampai la 1mei ni..consent dari parent da dapat..cuma kalu buleh diorg suh H p 2 org..yela..H xreti dr kelntan nk turun mana,nk tido mana,nk naek lrt cne..haha..(baru tahu kalu dari pantai timur kena turun di hentian putra bukan di hentian pudu)..cehh.





kalu la lulus cuti..igt nk p start 29apr-1mei..bukan nk p lama sgt pon..kejap2 je..bukan zaman tanam anggur skrg..ada komitmen dgn keje.hahaha..lgpun..Ramlee Awang Murshid ada kt sana 30apr..kalu ada rezeki..igt nk p jumpa dia...nk ajak makan nasi kt umah..lagipun anak baru dia da kluar..yaa...anak RAM yg paling baru da kluar..dari tetralogi Bagaikan Puteri, Cinta sang Ratu, Hijab sang pencinta dan cinta sufi..maka keluarlah...............








antara buku laen yang mungkin akan diushar....












p/s: Pantai Dalam dgn hentian putra dekat ke x ??

Wednesday, April 13, 2011

cerita kedai kopi...~

salam pagi khamis..hahahaha..long time no see..saja..malas nk update..kalo rajin ngupdate skali pun en.nuffnang sgt kedekut nk wt ape.hahahaha..



H baru lepas balik keje malam ni ha..arini 8selatan sibuk dalam xsibuk..haha..jaga ventilated pt's 2 org malam td..sorg fully sedated..sorang lagi restless..mmg menguji kesabaran la kot jaga psakit restless..even da sedate dgn dormicum 30mg run 2cc/H,,tgn dua-dua belah di restrain tp masih gagah nk bangun..aiseh..sape2 pon leh ilang sabar..nk ke dislodge ETT mati aku.hahaha




H samapai kt daeah Pasir Hor ada la dalam kol 0730H kot..singgah jap kedai kopi Abe Min.abah H pon ada skali.haha..kantoi la kot kuar umah awal tp p singgah kedai kopi dl..yg ada berborak selain H dgn abah, Pak Ngah tok Imam,Abe min sdri,Abe idin jentolak..pastu 2 org lagi lupa nama.haha..mcm biasa la kalu duk kedai kopi tebiat org kelantan makan nasi bungkus,tea panas..biasanya H order nasi ikan..tp pagi ni ubah selera..order ayam pedas..lagipun harga sama je..xrugi dan xuntung.haha



masa sampai kt kedai diorg borak pasal sorg org kampung ni..bini dia ada ketumbuhan dalam perut..10kg kot doctor dapat wt kuar..yg lawaknya..diorg try bandingkan 10kg tu dgn hasil hari raya korban,sekampit kecik beras..ye lah..10kg ketumbuhan macam x logik sgt kan..org kampung,biasa lah byk la andaian diorg..kapas sekalipun 10kg memg berat oi.haha..



leka berbual abe idin jentolak wt kuar lak topik dia ckp kalo lepas operate lscs doctor xjahit luka.haha..dia claim kalu jahit nt ibu yg preggy kalo bersin abes tanggal la benang pembedahan..lucu jgk kalo didgr..pastu H terangkan la sket2 ape yg diketahui..perut manusia ni abe idn byk lapis..dari kulit,lemak,'daging musei',then br la smpai kat peranakan..lepas wt kuar anak tu doc akan jahit la luka guna 'absorbable stitch'..kira benang ni xpayah g buka..dia absorb je then luka akan smbuh sdri.haha..



then byk la topik laen yg dikuarkan..pasal isu saman husm,pasal pemimpin terbesar dtg lewat masjid.hahaha..xpyh hurai pon xpe bab tu.

.


ok..jumpa laen kali..kalu H rajin,jumpa la kot.sekian..wassalam.

.


p/s: Sultan Muhammad ke-5 akan solat Jumaat di Masjid Cahaya Mataku Nur Aini Pasir Hor esok..dgr kabar sekor lembu kot tumbang.(sumber:cerita kedai kopi~)

Saturday, March 5, 2011

Malam Citra Nurani vs Hatiku Milik Siapa.

salam 'alaykum...

arini H syif petang..esok pagi2 lg kena bgun cr rezeki utk anak2.haha..so entri pendek malam ni..kejap je..pasni nk melingkar..

malam td berlangsungnya 2 events besar kt USMKK..kt nurani diorang ada malam kebudayaan..harga masuk rm3 kot..skali dgn juadah..masa H balik kerja lalu la dkt susur gajah,sayup2 terdengr paluan rebana ibu tabuh dikir barat..aduhhh..terlewat la plak..dr dulu memg xleh dgr bunyi rebana ibu..berhantu.

sampai kt dewan nurani menyelinap tepi caterer(elak kena bayar)..diorg da serve lagu pertama..suara jogho best sangatt..tp mngkin keadaan dinding dewan yg mnyebabkan gangguan gema..tp xpe..the fact is suara jogho memg best..xcaya kena p dgr dalam bilik muzik yg kalis gema..H bangga dgn grup dikir barat thun ni..himpunan tari bunga yg mempesonakan..ahli2 nya bukan sahaja dari Kelantan,malah dari Penang, N9,T'ganu..kalau dahulu grup dikir barat H,Lantera Kerian didominasi oleh budak2 dip nursing,tp thun ni grup ni campur dgn budak2 sport sc. dgn nurse2 yg da berkerja.haha..memang marvellous..10 full marks.

setelah itu trus ke Dewan Utama..nasib baek park kete kt Nurani..senang nk ulang alik.hehe..smpai kt Dewan Utama forum da separuh jalan..masa tu da kol 930 kot..best sgt tgk Ustaz Farhan Hadi dgn isterinya Ustzah Fatimah Syarha..telatah Dr. Najib sebagai moderator turut mencuit hati..frankly, H xsangka Dr. yg pendiam ini rupanya agak talkative.Dr. Farhan Hadi memetik tulisan Syeikh Qayyum al-Jauziah( maaf jika salah ejaan) yang menulis dalam kitabnya iaitu terdapat 60 jenis cinta yang disalah tafsir, 3 antaranya ialah cinta secara tidak syarie..contohnya couple la..nasib baek H x laku.kot.haha..yg kedua cinta perhambaan..contohnya berkorban demi cinta..konon-konon..yg ketiga cinta al-junun (cinta kegilaan)..contohnya perempuan la..da tau jantan tu mat rempit,kaki dadah tapi demi cinta+muka mamat yg hensem,aku terima seadanya.hahahaha..time tiba turn Ustazah Fatimah Syarha bernadah,Subhanallah,suaranya merdu..ok.abaikan..dia tanya audien apa tugas manusia kt muka bumi ni terhadap ALLAH..cepat je budak MRSM tu jawab..H lupa apa jawapannya..tapi yg H tau hidung budak tu kembang sbb Ustazah puji jawapan budak tu..alaa..maklum la..budak MRSM memang gila glamour.hahahahaa


tp sayang kedua2 event gini jatuh pada tarikh sama,masa yg sama..H xmahu salahkan siapa2..mungkin kedua2 penganjur memilih tarikh yang memang habis sesuai,tetapi nak buat camner..terpaksalah students USMKK memilih..H xpe..sekadar singgah2 je..

ok lah..got to go..esok keje pagi.damn.


'apabila halawatul iman itu dirasai, maka maksiat itu dirasakan pahit'(Fatimah Syarha)
capitalh_6280

Monday, February 28, 2011

perihal R.A.M

salam 'alaykum...


entri kali ini hanyalah sebagai base introduction kepad entri yg akan dikeluarkan entah bila lagi.hahaha..chill out..H tgh boring so just wanna feed u up with such a boring entri also.hahaha

bythe way..korg kenal x saudara Ramlee Awang Murshid (RAM)..seorang figura yg pernah suatu ketika dhulu dibenci oleh H..kenapa??tunggu entri yang akan dikeluarkan entah bila lagi.hahaha..

menurut encik wikipedia figura ini dilahirkan di daerah Papar, Sabah pada 4 November 1967..kira muda 3 tahun dari mak H..RAM ni kira terkenal la dgn jolokan novelis thriller no. 1 Malaysia..ok ygni H x gurau..kalau xcaye,pergi mana2 kedai SMO,Pustaka Seri Intan.PustakaJohan n grabbed urself his novel..haram la korg nk jumpa ayat2 tangkap leleh cintan cintun,jiwang karat..hahahaha..semuanya thriller beb..walaupun kadang2 tulisannya ada yang mengjangkaui (btol x word ni??) logik akal, namun byk pengajaran dr segi agama,kemasyarakatan, kosa-kata daerah dan seribu macam lagi..

H akancerita bagaimana H dapat terpaut hati dgn novel RAM yg pernah dibenci pada satu ketika dahulu..dan H akan tunjukkan 'koleksi kebencian' H terhadap novel RAM..

p/s: maaf..butang SPACE laptop budak imran rosak kot!!!

Sunday, February 27, 2011

coretan MNHDU8S vol.2

salam 'alaykum...

da pkul 12tghari 28/2/2011..OMG...esok da 1/3/2011...sekejap je masa berlalu..rasa mcm bru je semalam jadi student..belaja,bergurau senda di dewan2 kuliah..but the fact is..H da jadi jururawat u29..dan HUSM menjadi current office for me now..

sedar x sedar da 5 bulan lebih la kot H bertapa di 8S HDU..kt wad ni.. dapat dihuraikan brapa byk da pengalaman suka,duka,menyayat hati.menggembirakan..sama je tu kan.haha..


hidup seperti roda,kadang2 di atas,kadang2 di bawah..kalau roda pancit.....


Kullu nafsin za iqatul maut..janji ALLAH S.W.T dalam kalam-Nya..bgitulah hakikat yg harus ditempuh oleh setiap manusia.. dan sebagai seorang jururawat yang hampir setiap hari berhadapan dgn suasana kematian, H tidak mampu untuk terus menoleh ke belakang..sudah menjadi tanggungjawab kami untuk menenangkan setiap waris pesakit yang telah tiada..sudah tiba masanya..H akui,ada juga waris pesakit yang tidak dapat menerima pemergian insan tersayang. walaupun intubation dan CPR tlah dilakukan (bagi kes active resus)..namun,janji ALLAH S.W.T harus dimeterai..janji yang mengajar insan bagaimana erti kesabaran itu mampu membimbing insan ke arah jalan yang diredhai-Nya..







Bismillah hir rah man nir rahim. Mahasuci Tuhan
yang Engkau bersifat dengan Baqa ’ dan
Qidam,Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian
yang bernyawa, Mahasuci Tuhan yang menjadikan
mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan
siapa yang kecewa. Mahasuci Tuhan yang
menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran
untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan
sebesar-besar amaran kepada orang yang masih
hidup. Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan
jahanam dan binasa,melainkan zat Allah Taala. Ialah
Tuhan yang Mahabesar kuasa menghukum,
manakala kita sekalian akan kembali menghadap
hadirat Allah Taala. Wahai SAYA Bin IBU SAYA,
wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU
SAYA, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah
yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari
dunia ini. Sekarang kamu telah menuju masuk ke
negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada
Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya
melainkan Allah, dan bahawasanya Nabi
Muhammad itu Pesuruh Allah.
Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang
kepada kamu 2 orang malaikat yang serupa dengan
kamu iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah
berasa gentar dan takut, janganlah kamu
berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-
hati dan terkejut. Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU
SAYA, bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba
Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah
Taala. Apabila mereka menyuruh kamu duduk,
mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:
Siapakah Tuhan kamu? Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu? Apakah kiblat kamu? Siapakah
saudara kamu? Apakah pegangan iktikad kamu? Dan
apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama
kamu? Di masa itu hendaklah kamu menjawab
soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-
habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa
gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-
gapah, biarlah tenang dan berhati-hati. Hendaklah
kamu jawab begini: Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku, Islam agamaku, kitab suci Al-
Quran ikutanku, Baitullah itu qiblatku, malahan solah
lima waktu, puasa di bulan
Ramadhan,mengeluarkan zakat dan mengerjakan
haji diwajibkan ke atas aku. Semua orang Islam dan
orang yang beriman adalah saudara aku,bahkan dari
masa hidup hingga aku mati aku mengucap: “La ila
ha illallah Muhammaddur rasulullah”. Wahai SAYA
Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu
dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu
sekarang sedang tinggal di dalam alam Barzakh,
sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan
dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang
Mahsyar. Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA,
bahawa senya mati ini adalah benar, soalan malaikat
Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar,
bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula
adalah benar, berkumpul dan berhimpun di Padang
Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala
amalan kamu adalah benar, minum di kolam air
nabi adalah benar, ada syurga dan neraka adalah
benar. Bahawa senya hari Kiamat tetap akan adanya,
begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan
membangkitkan semula orang-orang yang di dalam
kubur. Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah
dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala. Semoga
Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu.
Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami
sekalian berdoa mudah mudahan Allah Taala
menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah
menaruh belas kasihan kepada kamu yang
berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-
mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan
memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala
amal kebajikan kamu. Ya Allah Ya Tuhan, kami
merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak
disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami
Muhammad SAW. Subhana rabbika rabbil izati
amma ya sifun wassallamu alalmursalinwalham
dulillahi rabbil alamin. Setiap yang bernafas, Pasti
akan Mati – “Kullu nafsin za iqatul maut” Firman Allah
swt, “Demi masa, sesungguhnya manusia itu
benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali
orang-orang yang beriman dan beramal soleh,
yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran,
dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran. ”
Surah Al-A’sr . Dari Abdullah bin ‘Amr R.A,
Rasulullah S.A.W bersabda: “Sampaikanlah pesanku
walaupun satu ayat…” Disebutkan didalam satu
riwayat, bahawasanya apabila para makhluk
dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri
tegak di kubur “masing-masing selama 44 tahun
UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN” dan
TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK
BERCAKAP. Bertanya orang kepada Rasulullah saw :
“ Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG
MUKMIN kelak di hari qiamat?” Maka jawabnya
Rasulullah saw “Umat dikenal kerana WAJAH
mereka putih disebabkan oleh WUDHU’.” Bila qiamat
datang maka malaikat datang ke kubur orang
mukmin sambil membersihkan debu di badan
mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD
tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang
memanggil. Bukanlah debu “itu dari debu kubur
mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN”
mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga
mereka melalui titian Siratul Mustaqim dan
memasuki alam syurga, sehingga setiap orang
melihat para mukmin itu mengetahui bahawa
mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.
Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa
sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan
TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal
diwaktu mati 1. Para Nabi 2 Para Ahli Jihad 3. Para
Alim Ulama 4. Para Syuhada 5. Para Penghafal Al
Quran 6. Imam atau Pemimpin yang Adil 7. Tukang
Azan 8 . Wanita yang mati kelahiran/beranak 9.
Orang mati dibunuh atau dianiaya 10. Orang yang
mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yang beriman. Didalam satu
riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda
Rasulullah saw: Apabila datang hari qiamat dan
orang orang yang berada di dalam kubur
dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu
kepada Malaikat Ridhwan: ” Wahai Ridhwan ,
sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-
hamba Ku berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka
di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah
dan berikan mereka segala makanan yang digoreng
dan buah buahan syurga. “Maka Malaikat Ridhwan
menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua
anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua
datang dengan membawa dulang dari nur dan
berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang
yang penuh dengan buahan dan minuman yang
lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi
daun-daun kayu di bumi. Jika Malaikat Ridhwan
berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu
kepada mereka sambil mengucap sebagaimana
yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-
Haqqah bermaksud “Makan dan minumlah dengan
sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan
pada HARI yang telah LALU itu. ”




kasih ke surga.....


HDU8S juga hampir saban hari menjadi saksi bagaimana nilai kasih sayang antara insan..dari anak ke ibu, dari anak ke ayah,dari ibu ke anak,dari ayah ke anak, dari suami ke isteri,dari isteri ke suami..begitulah lumrah..ALLAH S.W.T mendatangkan penyakit bukan sahaja mengajar hamba-Nya bersabar dengan segala dugaan, namun ingin menuji sejauh mana kasih sayang hamba-Nya terhadap insan yang lain..jika dalam kasih sayangnya terhadap insan lain yang sedang ditimpa musibah, maka tinggi jugalah kasih sayang ALLAH kepada insan tersebut.



Maka Allah MENYESATKAN SIAPA yang dikehendaki-Nya, dan menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya...(14;4)
capitalh_6280

re-branded with love.

salam alay'kum...


seperi berabad lamanya, H tidak menconteng dinding blog ini..sangat bz + laptop rosak + bermacam2 sebab (alasan?) yg tidak mengijinkan H menconteng blog ini..so now..I AM BACK!!!hahahahaa..

so skrg H kembali dgn damn new template..sungguh jeles dgn blog budak fatin..hahaha..lawa x igt punya blog..tp H maskulin..dia feminin..boleh la letak2 burung la,blink2 la..ishh..sakit mata ku.hahaha...dari header lagi da rasa aura awesome-ness tuan punya blog.hahahaha!! yes for sure

'It's gonna be LEGEN-(wait for it),,,, hope your not lactose intolerant,,,,DARY!'.hahaha


act..template ni pon dia yg designkan..H mana ada masa dgn semua ni.hahahaha(nak ada blog sangat)..dia pilih tema hitam putih..seems simple but adorable..haha..H igt nk suh budak tu tambah lace merah la kat mana2 dinding blog ni..baru nampak jantan sket blog H. so far u made a great job..haha..nt H blnja milo beng plak..

ok that's all for now..saja nk pastikan korang rasa H masih wujud di dunia pemblog-an.hehe..chill out!!


‎"when i'm upset,i stop being upset and get awsum instead! true story"(BARNEY STINSON, HOW I MET YOUR MOTHER)

capitalh_6280

sorry for keep you waiting~

salam..

H's lame blog will be renewed for some reasons..construction will be made by my blog+cam whore buddy that i hire for 100 bucks and a glass of milo beng.

stay tuned, my followers( if i got any)

H.