Monday, October 18, 2010

coretan MNHDU8S.

















salam 'alaykum...



hahaha...ari kedua H melaporkan diri di tempat keje..alhamdulillah..so far tiada masalah..senior2 banyak membantu sepanjang berada di sana..begitu juga dgn sister yg baek hati (err...nk request cuti?haha)..arini dapat Job Duty (JD)..so..balik kena baca ape yg tersirat dan tersirat.



siang tadi ada perjumpaan dgn adik beradik medikal (konon-konon)..semua SN2 medikal baru turun..Hasnun, Wea gunung, Peja, Ain, Fatin Hanis, ngan Naji Esah...kami jumpa dengan ibunda (matron)..amanat beliau ringkas tetapi penuh dgn peringatan..alhamdulillah, segala peringatan dapat H igt supaya lebih berhati-hati.. pesannya lagi..setiap kali melangkah keluar dari rumah..niat lillahi taala..sahaja aku kerja kerana ALLAH..baru perasaan ikhlas akan timbul even di tempat paling kita x suka.



so..hari kedua beruniform kuning..lebih konfiden berbicara dgn doc..doc pon da mula tgur2..hahaha..maklum la..sama-sama staff baru..inshallah..rezeki H ALLAH tetapkan di sini..8 Selatan..



akhirul kalam,


We ask not of you a provision; We provide for you. And the good end is for the Muttaq├╗n
(20;132)
capitalh_6280

Thursday, October 14, 2010

penempatan kekal.inshallah..

salam alaykum...

pabila sudah lama tidak dijenguk,blog ini kembali dicoret..entri kali ini ditujukan khas kepada MISI dan MISA HUSM..hahaha..sama ada korg baca atau tidak..H xkesah..yg penting H nk kongsi brita gmbira ini..

flashback..19/9/2010 lalu adalah tarikh kepada 62 MISIMISA yg baru melaporkan diri..kami terdiri dari program diploma kejururawatan dari PPSK dan di UDM (KUSZA).. setelah melapor diri dan ditaklimatkan..kami rotate masuk wad selama 3minggu..menimba kembali ilmu dan skil setelah kembali dari cuti yg lama..hahaha..kononnya.

setelah 3minggu rotate..arini 13/10/2010 AKHIRNYA kami telah dapat penempatan kekal kami..inshallah..pelbagai riak wajah dapat dilihat secara terang-terangan mahupon bersembunyi..ada yg suka, ada juga yg mencebikkan muka, ada yg melafazkan Alhamdulillah, dan ada yg berwajah selamba seolah tiada apa istimewa..(it's me!!)

dan H lampirkan senarai penempatan bagi semua SN baru bg HUSM..

ainul wirdah(KUSZA) - A&E


amira(KUSZA) - CCU


azizah(penyanyi) - ICU


wawa(nana) - 1TB


azma(lorong bersyarat) - 1TD


div(wani) - 1Selatan


Fathiah (errr..) - NICU


fatin hanis (sakura) - 7 utara (inshallah xkena sepak kat puan azlida)


hamizah(ibunda) - NICU


senun(anum) - 7 Selatan ( gu kacik khairul.inshallah)


kakbeck(veteran) - dewan bedah (OT..tahniah!!)


'afiifah( gu lawe) - 2Selatan (selamat menjadi ibu.haha)


MK(mek kelembai) - 1Utara


madi( bobok) - A&E


akmal(tok bomo) - 2Zamrud


azwan(weamark) - A&E


H - 8Selatan


hizri(seyh) - 2Intan (aku speechless)


lotfi(cuek) - 3Selatan (gu kacik dr abu dzar.inshallah)


peja(gilo onkology tapi xleh) - 7Selatan (peja..takziah..gudluck peja)


razmi(lea) - 2Delima (aku dendam nga mu.haha)


rozi(ADUN Perupok) - 4Selatan


wea(gunung) - 7Selatan


samer(gergasi) - OT (satu-satunya lelaki)


farez - Unit Rawatan Kebakaran..(hahahahahahahahahaha!!!!!)


sena(wawa) - A&E (satu-satunya muallaf di A&E)


dehe(armz) - 3Selatan


izzat(pokjak anok mat nor) - ICU


naji(mokwo) - 2TD..(wad eksekutif..tahniah!!)


nasuha(cik ha) - 6selatan(umi kesiankan kamu..)


aniff(bulu) - URK..


ayuni(mok ore) - unit dialisis (?????)


aziah(gyah) - 2Bauduri (antenatal kot)


fida(boleh bercakap rupanya.) - OT


nira - ICU


qis - OT


nani(seyh) - OT


syima (tibet) - NICU


nuha (HUHA) - 2akik


ain Roslan(KUSZA) - 8selatan (wardmate)


fizah(KUSZA) - OT


nurin - CCU


nadia mazlan (KUSZA) - A&E


aina (berhi masuk court) - 1TB


akmar(rasulabain) - 2Delima (saya dengkikan awak)


izzati(ehem!!!) - 2Delima (saya juga jeles dgn awk)


aishah(KUSZA) - 2Delima (saya pon jeles dgn awak)


amirah(ustazah) - NICU


Kak D - URK


maryam(onelove) - OT


hajar - NICU


rogayah(KUSZA) - OT


syarah - 1TD


zue(che siti) - OT


lee - A&E (TAHNIAH!!!)


weloh - 4Selatan


anis - OT..(u will like it)


amalina - OT (think positive!)


mimi - 2 Intan..(jangan lagi mengeluh..lillahi taala)


sudin - 4Selatan (bo ngula..hahahaha)


midah - URK


kak wani - 2delima (u make me jeles)




alhamdulillah..hope semua nya termasuk H sdri berkerja dgn sebaik mungkin..



remember guys,

TO THE WORLD YOU MAY BE JUST ONE PERSON...BUT TO ONE PERSON YOU MAY BE THE WORLD capitalh_6280

Friday, August 20, 2010

hari al-Quds sedunia~


salam 'alaykum...
sedar x sedar Ramadhan 1431H tlah masuk ke hari ke 11..curahan syukur H hamburkan kepada-Nya kerna masih mengizinkan H bernafas dan menjalani ibadah ini dgn penuh khusyuk dan sabar.


jika ditukar kepada tarikh Gregory..hari ini ialah 21 ogos 2010..genap 41tahun pembakaran Masjid Al- Aqsa oleh pencacai Yahudi laknatullah..sesungguhnya..bangsa durjana ini tidak habis2 ingin menjahanamkan Islam sejak dari dulu lagi.


menyingkap kembali peristiwa hitam itu..pihak Yahudi laknatullah pada awalnya bercadang untuk membuat kemungkaran itu pada 21 Ogos 1968..Pada masa itu seorang yahudi dari Australia, Denis Michel Rohan tlah ditugaskan untuk menjayakan tugas keji mereka.. namun perancangan mereka berjaya dihidu oleh pihak Masjid Al-Aqsa dan Rohan seterusnya ditangkap dan diusir pulang ke Australia.


namun setahun kemudian Rohan dibenarkan kembali ke Palestin oleh pemerintah yahudi laknatullah untuk kembali 'melunaskan dendam' terhadap kesucian Masjid Al-Aqsa..dan pada 21 Ogos 1969. Rohan telah berjaya membakar masjid itu dengan bantuan pihak Yahudi.



difahamkan semasa api kian marak membakar Masjid Al-Aqsa, pihak bomba tidak hadir memberikan bantuan. Namun ALLAH S.W.T Maha Berkuasa..dengan izin-Nya,api berjaya dipadamkan dan Masjid Al-Aqsa terselamat daipada ranap ke bumi.


yang paling mendukacitakan, pihak Israel sengaja membiarkan pembakaran ini. Malahan kononnya menangkap Rohan untuk dibicarakan. Hasilnya Rohan dibebaskan tanpa dikenakan apa-apa tindakan oleh pihak Yahudi dengan alasan Rohan itu gila dan tak waras,walhal pada hakikatnya Rohan adalah seorang doktor.


sesungguhnya kebakaran itu sedikit sebanyak memberikan implikasi yang besar kepada sejarah tamadun Islam yang ada pada MAsjid Al-Aqsa. Kebakaran itu menyebabkan kemusnahan teruk pada tiga kawasan utama Masjid Al-Aqsa iaitu:

Masjid Umar yang terletak di penjuru sebelah selatan Masjid al-Aqsa. Masijid Umar adalah salah satu masjid terawal dibina oleh Khalifah Umar al-Khattab semasa membuka Al-Quds pada tahun 15 Hijrah (636M)

Mimbar Solahuddin Al-Ayyubi dan mihrabnya. Mimbar ini sengaja dibakar untukmenghapuskan tanda pembukaan Al-Quds yang telah dilakukan oleh Solahuddin Al-Ayyubi pada tahun 583H bersamaan dengan 1187. Mimbar tersebut dibina oleh Solahuddin Al-Ayyubi dan membaca khutbah di atasnya semasa membuka al-Quds.

Pintu atas yang terletak di penjuru sebelah barat daya Masjid al-Aqsa yang ukuran tingginya ialah 10 meter dan susah untuk dinaiki dari dalam masjid tanpa menggunakan tangga yang tinggi. Oleh itu, pintu ini dibakar dari luar masjid dan terdapat individu lain yang memberikan bantuan Rohan melaksanakannya.


Peristiwa ini telah memberi kesan kepada negara-negara Islam yang lain.OIC ditubuhkan merangkumi 57 buah negara Islam sebagai ahli(termasuk Malaysia). Manakala 21 Ogos pula diisytiharkan sebagai hari Al-Quds sedunia bagi memperingati tragedi itu.










Dan telah Kami nyatakan kepada Bani Israil di dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau” [al-Israa' 17: 4]
capitalH_6280

Thursday, July 29, 2010

RAMADHAN kian meluaskan pintu..


salam 'alaykum..



bulan RAMADHAN kembali lagi..Ramadhan dan puasa adalah sesuatu sinonim dan tidak boleh dipertikaikan lagi..




firman ALLAH dalam 2;183 bermaksud


'wahai orang2 beriman, diwajibkan keatasmu berpuasa sebagai mana tlah diwajibkan kepada orang sebelum kamu, semoga kamu bertaqwa'



ketika post ini ditulis (29 syaaban 1431), inshaallah esok (11 OGOS 2010) kelibat 1 Ramadhan akan memanggil..tuntutan ALLAH s.w.t kepada umatnya supaya bersabar dalam menjalani ibadat dalam bulan yang penuh kemuliaan..




diriwayatkan dari hadith Rasullullah s.a.w, maksudnya, 'sesiapa berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan, mengharap balasan daripada ALLAH s.w.t,diampunkan dosa-dosanya yang lampau'



dan H mengharapkan Ramadhan pada tahun ini lebih membawa makna kerna inilah kali pertama berpuasa sebagai pekerja..inshallah..akan ditempuhi dugaan-Mu dgn penuh kesabaran.






'diasaskan Islam atas lima dasar; mengaku bahawa tiada Tuhan selain ALLAH, mengaku MUHAMMAD s.a.w itu utusan ALLAH, mendirikan solat, menunaikan zakat, dan berpuasa pada bulan Ramadhan' (al-hadis)
capitalH_6280

Sunday, July 25, 2010

LJM..alhamdulillah!!!!




















salam 'alaykum..lama H xupdate..hahahaha..gonna use H sbagai ganti nama..18 julai lepas..result ljm tlah diuar-uarkan tlah berada di ppsk..seorang sahabat H hantar msg katanya beliau lulus DGN JAYANYA dlm ljm..H masa tu tgh berkerja di SMO,langsng tidak dapat fokus 100%..yeahh..same things happen 2 weloh..wktu kerja masih panjang..dalm 7jam lagi nk abes shift.



tidak berpuas hati..H try call puan Azlida as my beloved mum tetapi dia off hp..aduhhh...saat2 genting gini lah puan off hp..H turut mncuba contact puan2 laen ttpi dorng ada seminar..no wonder why puan az off her hp..



as the time beings nira sahabat dari wakaf bharu call...


'atim..aku nk oyk brito gmbiro ko mu ni..aku chat nga puan,aku tlg tny result mu..puan oyak syukur..dia lulus'


WHAT?? H xpercaya..langsung!!!H try call puan xdapat..at last H dpt tau puan trtiggal hp dia kt dewan dan err 'lari' dari seminar semata-mata nk on9,chat with her students...wahh may God bless her..puan az suh H call her @ 6pm n she will b waiting..

6pm @ H's recess time..H call puan.


.'tahniah atim..awk lulus..bo la nanges nyo..hahahaha!!!'


i wonder why she know 'bout my tangisan..hahahaha..

ALHAMDULILLAH..3tahun H berada di USM ALLAH tlah memberi nikmat dunia yg indah sekali kepada H..(selain kahwin)


kepada mmber2 H yg diduga dlm kejadian ini,H doakan anda supaya lebih GAGAH,KUAT dan SABAR dlm mghadapi dugaan-Nya..igtlah ALLAH tidak akan meduga hamba-Nya di luar kemampuan mereka..sesungguhnya syukur itu lebih baek daripada bersabar..inshaallah..ALLAH Maha Mengetahui.




Kalau Aku uji kamu dengan kesusahan, kamu tidak mahu bersabar, dan kalau Aku uji kamu dengan nikmat, kamu tidak mahu bersyukur, maka nyahlah kamu dari bumi dan langit Allah ini dan pergilah cari Tuhan yang lain. (HADIS QUDSI)
capitalH_6280


Monday, June 28, 2010

sedetik d'cuti

salam 'alaykum w.b.t lama aku xupdate..bz sbb ljm aritu..ljm??waahhh leh je buat..even soalan nye bena2 menguji kesabaran manusia biasa..namun..berserah jela..da abeh da benda alah 2... skrg aku cuti..cuti aku adala skit2 prgrm..mkn2,hangout dgn member..masak2 kt dapur..igt nk cr keje..tp xtau bila+xde member nk keje..hahahaha.. k la..aku blah dl..lama la xtgk blog aku ni..sje singgah tulis2..hahaha..ok..c ya~

salam sayang,
capitalH_6280

Monday, May 17, 2010

cerita tentang kita...

















aku kembali bersama mood yg sedih dan haru-biru..semasa menulis aku br shj berpisah dgn adik-bradikku di prgam diploma kejururawatan..3tahun bersama..mcm2 dugaan dan cabaran tlah kami tempuhi bersama..byk kenangan berlalu ditelan peredaran masa..ada yg pahit,ada yg manis..ada yg gembira dan ada juga kenangan yg menyedihkan..

seperti dijangka percutian byk memberi kesedaran kepada kami ttg pentingnya berkerjasama dlam sebuah pasukan..alhamdulillah yg mana yg salah dah diperbetulkan..yg mana yg rongak tlah ditampal seelok-eloknya..bestkan hidup kita selama 3tahun berkelana di USM??byk bnda yg boleh dilakukan bersama2..huhu..sesungguhnya aku akan merindui saat2 indah bersamamu..


pasni pyh dah nk jmpa adibah yg garang tetapi sgt memntingkan kawan,ijat yg kuat mkan tapi comel,kaabati sbagai kakak yg memayungi adik-adiknya,ayuni dgn perangai gila-gilanya,hamizah sebagai ibu kepada grup2 LJM aku dan errr afiifah yg baik hati..


kalu geng laki plak..bile plak akn berjumpa dgn cuek yg cute,peja n pokjat yg masing2 koya messi dan torres,meo dgn maggi kembangnya,madi dgn perangai 'xpok'nya,rasul dgn kealimannya(whoa) dan kwn2 laen yg byk menolong ketika dlm kesusahan..


insha allah..jika ada ketelanjuran masa..boleh kita berjmpa..tp masa 2 masing2 da laen kan..xsabar nk tgk kwn2 sumer ber'primi gravida',bhgia dgn husband msing2..kalu yg laki 2,jgn prgi reunion kalu xbawa anak atas dukungan..




'tuhan beri kita 3tahun utk saling mengenal,dan sekarang perpisahan tlah berkunjung tiba'
capitalH_6280


























Monday, May 10, 2010

dinner~

salam hari isnin..hehe..3 ari xupdate..sory..xde modal sgt..lgpun tgh duk bz wt latihan soalan2 ljm..xlama da aku nk ljm..23jun2010..wah..rase br je smalam join prgrm diploma ni tup2 da nk kuar jd misi..hehe..misi pon misi lah..jnji keje kena rajin..jujur dan xberkira..hahaha..

xsabar rasenye nk tggu ari khmis ni..prgrm diploma nk wt percutian kat sana..release tension la konon2..haha..ade aku kesah..duit kitaorg byk..nk dkt 16k..so drpd bia cmtu xberanak2 baek la kitorg abeskan duit..

inshaallah percutian ni aku arap2 sgt dpt merapatkan jika ade jurang,gaung,kerongakan yg melanda batch diploma..lgpun kita buat dgn puan-puan..nt xjmpa da puan kt ppsk..kalu jmpa pon ata wad jer..nt leh r tgur 'puan bwk student puan??'hahaha.. main event percutian 2 adalah dinner..aku jadi mc dgn cik rara..still xde idea nk buat tp xpela diorg pilih aku ni pon mybe sbb diorg percaya aku leh wt..so aku xkn sia--siakan harapan mereka..hahaa..hmm..nk tgh pikir nk cr teman baju matching..haha

anyway dat's all la dl..mlm sok ade dinner dgn p.a aku..mkn kt chimchum..hahaha..pape nt aku update~

sekian,wassalam
capitalH_6280

Wednesday, May 5, 2010

currently addicted 2 maHer ZaiN~



aku xley tido mlm ni..tmbah2 sok cuti..tyme aku untuk membuta lepas subuh..duk sedap2 serve tenet..jumpa lirik lgu ni..lagu maher zain..layan r kengkawan..lagu insha allah versi english punyer..jgn bimbang..aku da ushar byk lagu maher zain..semuanya best..hahaha..

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Tuesday, May 4, 2010

pOst-OSPE~


5mei2010...today adalah hari yg bertuah bg aku..hahahahaha..ospe aku alhamdulillah 72% lancar..brite gmbira bg aku kerna soalan-soalan ramalan aku kena!!hahaha..kalu maen nombor ni tntu kaya aku ni (astargfirullah!!)..tp brita sedey tetap ade..aku x baca lgsung bab kiraan drip untuk neonate..aku just bc masa tyme kuarantin 2 je..tp xpela..80% aku igt cara kira even jawapan aku salah..(wajib salah)..hahaa..

aku kena stesen 8 yg diketuai oleh puan zuraida yg sporting dan cun..hehe..stlah loceng dbunyikan aku trus buat kiraan sebab mrkah nya sikit saja (10mark)..setelah blur...aku ke bhgn cuci tali pusat..setelah memnta izin..aku dgn awesome nya mmbuka set,sterilize smpai trlupa buka tuala bayi..damn!!..buat semula..alhamdulillah berjaya juga at last..tp deduction mark confem akan berlaku..

setrusnya bhgn health edu utk pesakit..dgn menggunakan model payudara yg tlah disediakan..aku melalut dgn rasa confident yg tggi.hahaha..agak2 sini leh dpt byk markah kot sbab tgk kat puan zuraida asyik tick je mark stiap kali aku berkata-kata..hahaha..lantaklah..yg lepas da pon lepas..skrg kt dpan aku exam yg maha besar..LJM!!!

at last..itulah OSPE yg terakhir buat ku stlah bergelumang dlm program ini selama 3tahun..alhamdulillah..aku akn mengejar cita-cita ku inshaallah...di sini aku ade sediakan sedikit gmbr 1jam sebelum OSPE..haha

'sesiapa yg hendakkan dunia,maka hendaklah berilmu, dan sesiapa yg hndakkan akhirat,maka hendaklah berilmu, barangsiapa yg hendakkan keduanya,maka hendaklah berilmu'
sekian,wassalam~
capitalH_6280

0907H-bincang dlu sdkit sbanyak..haha


0915H-bersiap utk bertolak..yeaah!!!


0920H-sebuah perjalanan ke kemuncak~


1007H-makan dulu wt ilang nervous


1013H-melangkah penuh semangat ke bilik kuarantin..haha


1020-stesen ariff husna..



1032-usaha membodek buat kali terakhir..GAGAL!!

5mei2010..OSPE


5mei..esok..debarnya berasa di dada..hahaha..ospe la esok..penentu sgala mcm usaha yg tlah dilakukan sepanjng sem6 2010..byk soalan2 spot mula berlegar-legar di udara..hahaha..aku spot pncucian tali pusat dan pendidikan kesihatan breast feeding..sbab ape..sbb soalan ini pnah di spot kan pd sem 5 tp xkuar..hahaha..so mybe puan fikir nk kuakn untuk sem ni pulak..manala tau kan..

kesempatan ini aku mengucapkan selamat maju jaya kepada rkan2ku dlm ospe sok..smoga kuar dri makmal keramat itu dgn muka yg tersengih,wajah yg girang dan hati yg senang..

selamat maju jaya nurses sekalian..

sekian..inshaallah jika ada kesempatan ruang dan masa aku akan ku updatekan blog ini esok utk post-OSPE

sekian,wassalam...
capitalH_6280

genting oh genting~

salam'alaykum...

ya..aku on kembali..tarikh memorabilia 8,9,10 april 2010..aku ke genting highlanDS!! 1st time..aku rs teruja sgt..pergi bersama-sama member2 diploma kejururawatan yg aku sygi..haha(yela sgt)..

kitorg brtolak mlm 2 dgn bas buruk..bas yg br org da book awl2..ciiss..buruk pon buruk la jnji dpt prgi..hahahaha..smpai sane dlm kol 0900 mkn ns lomak dlu sana..ffuuuhh..breakfast yg sodap..hahaha..pastu kmi bertolak smpailah ke gnting skyway dlm kol 1100 gitu..nmun disbabkan ade sdikit mslh technical skit..kol 1300 br naek kete kabel g puncak keriangan..yyeaah!!

hahaha..aku xpandai nk tulis bebanyak..bialah pic2 ini yg mnjdi tukang criter wt korg yer...




lepas breakfast..burrrp!!kenyang..haha


kat skyway 2ggu sgala urusan selesai..yeaah!!


bersama 2org pelancong negara2 berkecuali..haha


kwn2 bersuka-ria d gnting..haha


tggu naek spaceshoot(aku xnaek..ade masalah..hehe)


(errr..anyone recognize this creature??)


naek pebenda ntah (xleh blah muko mu din..haha)


ondaway balik..


..gumbira sgt leh g gnting..xpe2..nk blaja sungguh2 bia bini aku merasa honeymo0n pakai sweater=p..hahaha

capitalH_6280










Monday, May 3, 2010

salam 'alaykum...

ya at last aku buka blog jga akhirnya..fuhh..best ker berblog ni act??!mcm ckp sorg2..nk kata like a diary,semua org bleh bc..so pe kegunaan blog??!haha..xpe la xtau kegunaan pon..at least ape xtvt seharian aku wt dpt di share bersama rakan-rakan..hahaha..aku hatim..pggil aku H..simple..xyah kena eja pnjg2..capital word tau..

introduction ini ditulis semasa aku maseh lg bergelar student nurse..haha..kalu jgka hayat blog aku pnjg,mybe aku da ade cucu da pon..haha..anyway..aku budak br belaja beb..pape salah,keringkasan dan keremehan pakat2 tlg baiki ea..kekuatan seseorang boleh menjadi kelemahan yg besar (hatim et al, 2010)..haha..

for now..no much i can write or tell..juz berlatih wt ayat..cri pemilihan ganti nama yg seswai bg blog ini..pape cadangan amatlah dialu-alukan..

sekian..wassalam..
capitalH_6280